Objevte recept na úžasný jahodový dort, který vznikl ve spolupráci značky Liewood a populárního dánského kuchaře Frederika Bille Braheho. Pojďte společně se svou ratolestí připravit lahodný dezert, který si zamiluje celá rodina. A pokud použijete formu na pečení od Liewoodu, potěší vás nejen svou chutí, ale i veselým vzhledem!
Co budete potřebovat?
170 g másla (o pokojové teplotě)
165 g polohrubé mouky
3 čajové lžičky prášku na pečení
polovina čajové lžičky soli
175 g cukru
3 vajíčka (o pokojové teplotě)
2 lžíce plnotučného mléka (o pokojové teplotě)
300 g jahod
50 g cukru
1 vanilkový lusk
šťáva z poloviny citrónu
250 ml vysokoprocentní smetany
moučkový cukr
Jak na to?
Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Máslo a cukr ušlehejte v mixéru do bílé nadýchané hmoty. K ní za stálého míchání přidávejte jedno vejce po druhém, aby se nesrazila. Pak přidejte mléko. Jemně smíchejte máslovou směs a mouku (nemíchejte příliš a snažte se zachovat krásnou nadýchanost směsi). Těsto rozdělte do dvou forem a pečte 20 minut na 180 °C.
Mezitím si připravte jahodový rozvar. Odkrojte vrchní části jahod a rozkrojte je na půl. Dejte je do pánve s citronovou šťávou a cukrem. Vyškrábněte semínka z vanilkového lusku a vložte semínka i lusk do pánve. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 5 minut, dokud rozvar nebude vypadat jako lahodná marmeláda s většími kousky jahod. Vyjměte lusk, rozvar odstavte a nechte v chladu na později.
Upečené korpusy nechte vychladnout a opatrně vyklopte z formiček. Nechte je dokonale je zchladnout na pečicí mřížce. Poté vyšlehejte smetanu a pusťte se do finálního zdobení! Položte korpus na servírovací talíř a potřete ho jahodovým rozvarem. Pak následuje vrstva šlehačky a druhý korpus. Na závěr lehce posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Ať už se chystáte na dorty, muffiny nebo lívance, silikonové formy od Liewoodu jsou skvělým pomocníkem. Doplňte je bryndáky, talířky a příbory ve stejném designu a udělejte ze stolování šmrncovní zážitek pro celou rodinu!