Studio Mateřství: Příprava na porod

Porod je tou nejnapínavější a mnohdy i nejděsivější částí vašeho těhotenství, a je proto přirozené, že se na něj chcete co nejlépe připravit. Podívejte se na tipy, které jsme pro vás zpracovali ve spolupráci s porodními asistentkami ze Studia Mateřství

priprava1

Psychická příprava

Víte, že až 90 % průběhu porodu je především o vašem nastavení mysli? Pokud se budete bát a od začátku o sobě budete pochybovat, porod může být delší a kontrakce bolestivější. Na to, co vás čeká, vás nejlépe připraví předporodní kurz. Čím víc toho totiž víte, tím menší strach budete mít, a tím více můžete průběh svého porodu ovlivnit.

 

Masáž hráze

Masáž hráze podporuje elasticitu hráze a slouží tak k prevenci jejího poranění při porodu. Provádí se 4-6 týdnů před plánovaným porodem pomocí olejíčku k tomu určenému. Masírujte nejlépe 5 minut denně a optimálně po sprchování, kdy je kůže prohřátá a poddajnější. Masáž hráze neprovádějte, pokud trpíte vaginálním výtokem či záněty, hráz by se mohla poranit ještě před samotným porodem.

 

Aniball

Aniball je účinná pomůcka v přípravě na porod a k prevenci poranění hráze. Aniball napomáhá posílení pánevního dna, pozitivně stimuluje poševní svalstvo a procvičuje střídavě napínání a uvolnění hráze během předporodní přípravy. Výsledkem cvičení je usnadnění vypuzovaní budoucího novorozence, zkrácení druhé doby porodní a významné snížení rizika nástřihu hráze. Kromě toho vám dokáže dodat i sebevědomí a zmírnit váš strach z porodu.

 

Lněné semínko

Lněné semínko napomáhá ke zvlhčení porodních cest a uvolnění svalstva pánevního dna. Kromě toho také změkčuje stolici, a tím usnadňuje vyprazdňování. Lněné semínko můžete konzumovat po celou dobu těhotenství, tři týdny před porodem je doporučeno pít odvar z lněných semínek (lžíce semínek povařená 5 minut v cca 250 ml vody) nebo semínka důkladně rozžvýkat a zapít dostatečným množstvím vody.

 

Maliníkový čaj

Maliníkový čaj je skvělým pomocníkem při přípravě hladkého svalstva dělohy, snižuje bolestivost při porodu, změkčuje porodní cesty a tím může pomoci zkrátit dobu porodu.

 

Datle

Zjistilo se, že konzumací datlí můžete významně zkrátit první dobu porodní a tím i celý porod. Doporučujeme sníst kolem šesti datlí denně od 36. týdne těhotenství.

 

 

Milé nastávající maminky, věříme, že vám tyto tipy pomohou připravit se v co největším možném klidu a pohodě na váš porod.